När många jobbar tillsammans blir det roligare. Både för människor och djur.

Andelsjordbruk är ett samarbete mellan oss som lantbrukare och konsumenter som bor nära. Som konsument kan du antingen köpa en del av skörden i förväg, prenumerera på grönsaker (grönsakslådan) eller hyra en odlingsbädd för att odla själv. Du väljer det som passar dig bäst.

 

Du får information via vårt nyhetsbrev om vilka grönsaker vi odlar, men kan själv komma med förslag. Du blir också inbjuden att delta i arbetsdagar om du tycker att det är roligt, men det är inget krav. Ibland bjuder vi in till svampplockning, fiske, naturpromenader, skridskoåkning och annat roligt.

Köp skörden i förväg

Om du vill köpa en del av skörden i förväg väljer du hur mycket du vill betala. Antingen betalar du för att kunna skörda under hela säsongen eller för en del av säsongen. Du väljer också hur mycket grönsaker du vill skörda beroende på hur många som ingår i din familj. Du betalar antingen en klumpsumma eller varje månad.

 

Du skördar själv dina grönsaker på tider som vi kommer överens om, oftast en söndag varje vecka.

Prenumerera på grönsaker – grönsakslådan

Ett annat sätt är att prenumerera på grönsaker genom att köpa en grönsakslåda. I grönsakslådan ingår säsongens färska grönsaker, men även ägg, honung, bär och blommor från gården kan vara aktuellt. Eller svamp och bär som vi plockar i skogen. Även fisk och kräftor som vi fiskar i Hjälmaren och kött som vi får genom att jaga vildsvin, älg och hjort kan ingå om du är intresserad.

Hyr en odlingsbädd

Om du inte har ett eget ställe att odla på kan du hyra en odlingsbädd av oss. Du får hjälp med fröer, tips om odlingsmetoder och hjälp att vattna de dagar du inte är här. Du hjälper förstås till med anläggning, gödsling och ogräsrensning. När grönsakerna är mogna skördar du allt efter behov.

Andelsjordbruk finns i hela världen

Andelsjordbruk finns över hela världen. En vanlig variant är Community Supported Agriculture (CSA) där konsumenter stöttar en lantbrukare genom att betala för delar av skörden i förväg eller månadsvis under säsongen. En del av betalningen kan vara att delta i arbetsdagar eller bidra med arbetstid på annat sätt.

 

Betala en insats

Betala 2 500-5 000 kronor och du får tillgång till grönsaker under hela säsongen. Du skördar 1-2 gånger per månad under juli-oktober. Du kan också betala 500-1 000 kronor i månaden och skörda under de månader du betalar för. Eller köp en grönsakslåda för 100-500 kronor. Exakt hur stor summan är beror på storleken på skörden. Vi berättar mer i vårt nyhetsbrev.

Kom och skörda

Varje månad får du information om vilka grönsaker som är klara för skörd. Du får också veta när du är välkommen att skörda. Oftast är det söndagar kl. 12-16 som gäller, men det kan ändras beroende på vädret.

I nyhetsbrevet berättar vi vilka regler som gäller för skörden – var du ska plocka, hur du ska plocka och hur du ska väga grönsakerna. Vi är alltid med och hjälper till förstås.