Djur och barn hör ihop på något sätt.

På Kompistorpet låter det mycket om våra djur – bina surrar, fåren bräker, ankorna skränar och hönsen kacklar. Kalkontuppen Kalle ger då och då ifrån sig ett kallikallikall.

Våra höns och ankor är gamla svenska lantraser, friska, trevliga och produktiva. Sådana som bott på gamla svenska gårdar i århundraden. Kalkonerna klarar sig bra även när det är vargavinter, trots att de är vana vid den amerikanska prärien. Tyvärr har vi ofta besök av rävar så vi vågar inte släppa ut hönsen och kalkonerna fritt. Men ankorna har fått en alldeles egen damm med elstängsel, så de kan känna sig alldeles lugna.

 

Svarthönsen

Djuren3Hönsen är av rasen Bohusläns dals svarthöna. Det är en gammal lantras som är både frisk, trevlig och produktiv. Vi är genbank för rasen i föreningen Svenska lanthönsklubben.

 

 

Kalkonerna

IMG_7150Kalkonerna är av rasen Bronce. Kalkonerna är helt handtama och låter sig gärna vallas omkring på gården. De lägger härligt stora ägg och är duktiga på att beta – både gräs och brännässlor.

 

 

Ankorna

IMG_3044Ankorna är av rasen Svensk gulanka. Vi har ännu inte ansökt om att bli genbank för rasen genom Svenska lanthönsklubben, men planerar att göra det inom kort. De har en alldeles egen damm med ett tjusigt ankhus där de håller till på sommaren.

 

Bina

IMG_2506Bina är av rasen Buckfast. Just nu har vi två samhällen men vi planerar att göra avläggare till sommaren och utöka till fyra samhällen. Av bina får vi en härlig skogshonung.

 

 

 

Hästarna

IMG_1882Racer är en pigg 24-årig amerikansk travare som bor med sina hästkompisar på en grannes gård. Bästa kompisen heter Leroy och är en 26-årig fuxfärgad svensk ridponny. Tillsammans brukar vi rida ut i de vidsträckta Julitaskogarna – hästarna älskar det. Ibland tränar vi dressyr på Hyttans fina paddock.

Vi gillar djur. Konstigt nog blir de bara fler och fler.