En sommar bärgade vi hö som förr i tiden – roligt och svettigt.

Hagarna har vi använt på lite olika sätt. Ett år tog vi hem hö på gammeldags sätt. Fast nu låter vi får gå och beta där. På sikt planerar vi att odla upp marken – kanske blir det humle till ett lokalt mikrobryggeri, kanske blir det grönsaker för självplock.

Hur vi utvecklar hagarna beror på tid och arbete. I sommar har vi fullt upp med att renovera Dagsjön, så vi hyr in en skock får som får beta och hålla gräset nere. Men redan nästa sommar hoppas vi kunna börja odla upp en av hagarna.

Hagarna på Kärret

Kärret har två hagar på ungefär två hektar. De passar perfekt för en mindre flock får, men skulle också blir bra för både humle och grönsaker. Nästa sommar blir förmodligen testsommar för det ena eller det andra.

Hagarna och åkrarna på Dagsjön

Dagsjön har både hagmark och åker, och de är mycket större än på Kärret – hela sjutton hektar. De närmaste fem åren arrenderar vi ut marken till en granne som odlar spannmål och vall där. På sikt kommer vi att använda marken till en större fårflock och till att odla potatis och grönsaker.

Vi hade aldrig klarat jobbet utan hjälp av vår granne Sören.