Kompistorpet är omgivet av skog – både vår egen och grannarnas.

Skogen är vårt skafferi. Där plockar vi bär och svamp, och där hugger vi fram timmer och ved till vinterns brasor. Men den är också en plats för promenader och ridturer. Det finns inget så lugnande för själen som jättelika ekar, pelarsalar av furor eller gröna mattor av den mjukaste björnmossa.

Runt Kärret har Mikael gallrat skog för att släppa in mer luft och ljus. En del av skogen ska bli hagmark för våra får, andra delar är produktionsskog för ved och timmer. Vi tillämpar en ekologisk gallringsmetod som kallas blädning och luckhuggning – skonsam för både smådjur och växter.

Hugga ved

En vanlig syssla på Kompistorpet är att hugga ved. Vi hugger hela året runt, men framför allt på sommaren. Veden ska sedan ligga i högar utomhus och torka. Efter ungefär ett år är den lagom torr. Då får den flytta in i vedboden. Det är där vi går och hämtar ungefär två skottkärror per dag under vintern. All värme i husen får vi genom att elda i spisarna.

Röja skog

Vinterns viktigaste arbete är att röja i skogen. I somras köpte vi vår första traktor, och sedan dess har den gått varm. Mikael sågar själv ner träden med en motorsåg, kvistar och kapar lämpliga bitar både för timmer och ved. En granne hjälper oss att köra ut timret till stora vägen så att skogsbolaget kan hämta timmerstockarna.

Härliga skogspromenader

Vi älskar att gå skogspromenader – bara för att njuta eller för att plocka bär och svamp. Vi har mycket gott om både blåbär, lingon och hasselnötter i skogarna. Dessutom finns det slånbär och annat gott på sina ställen. På sensommaren fyller vi korgarna med gula kantareller och på hösten är det fullt av Karl Johan, trattkantareller, blodriska och olika soppar.

Rida ut

Varje dag rider vi ut i skogen på korta eller långa turer – på vägen eller rakt ut i trollskogen. Hästarna älskar det. De får långa tyglar och är aldrig så pigga som när vi viker av från grusvägen och siktar rakt in i granskogen. Det finns massor av roliga ridvägar kors och tvärs mellan gårdarna i Julita – ett ny värld att upptäcka för den som inte är van skogsmulle.

Skogen är en egen värld – den bara väntar på att bli upptäckt.